Kırmızı Et Nasıl Marine (Terbiye) Edilir?

Kırmızı Et Nasıl Marine (Terbiye) Edilir?

  • Ankara Et
  • 4700
  • 27/11/2020

Marinasyon, diğer adı ile terbiye, nisbeten sert dokusu olan etlerin pişirilmeden önce asidik veya enzimatik sıvı karışımları içinde bekletildiği bir ön hazırlık işlemidir. Her mutfak kültüründe et marinasyonu için birbirinden farklı birçok yöntem bulunur.

Öncelikle kırmızı etin başarılı bir şekilde marine edilmesi için tercih edeceğiniz etin kalın olmaması gereklidir. Kalın etlerde sos kullanılmasına rağmen bu sos ete tam olarak işlemeyecektir. Sosu hazırladıktan sonra eti bir poşete ya da tepsiye dizip sosu ete iyice yedirmelidir.

Et bu şekilde 2 saat ya da zaman varsa bir gün boyunca buzdolabında muhafıza etmek daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır. Dolaptan çıkarıp oda sıcaklığına ulaşıncaya kadar bekledikten sonra pişirilmeye hazır olacaktır. Yemeğin tadına ve dokusuna müdahele ettiğimiz marinasyonda kullanılan her malzemenin bir rolü vardır.

Tuz; etin proteinini modifiye ederken yağ; çözünmeyi sağlar sirke, soda, süt, yoğurt gibi asidik maddeler proteinle reaksiyona girerek etin yumuşamasını sağlar. Pişirdiğiniz etin cinsine göre tercih edeceğiniz yöntem etin kokusundan dokusuna kadar birçok özelliğini etkileyecektir. Yazımızda kırmızı eti nasıl marine edeceğinizle ilgili sık sorulan sorulara, ünlü şeflerin efsane marinasyon tekniklerinden tiyolar ve ipuçları bulacaksınız.

Kuşbaşı Et Nasıl Marine Edilir?

Öncelikle kuşbaşı türündeki eti geniş bir kaba alarak başlayalım. Bundan hemen sonra da ete zeytinyağını yedirelim. Aynı zamanda ete nefis bir aroma kazandıran kimyon, tuz, karabiber ve kekik gibi baharatları ekleyerek dinlendirmek üzere buzdolabına kaldırın. Soğan ve sarımsak koymak da ete oldukça lezzet verecektir. Tüm bu karışım buzdolabında en az 4 saat bekledikten sonra etiniz pişirilmeye hazır hale gelecektir.

Bonfile Et Nasıl Marine Edilir?

Bonfile et marinesi için öncelikle geniş bir kap gereklidir. Bıçağın kenarıyla ezdiğiniz sarımsakları kaba eklediğiniz zeytinyağına iyice yedirin. Karışımı birbirine yedirerek sarımsağın aromasını en üst seviyeye çıkarmış oluruz. Bundan sonra bonfile etleri bu kaba dizin ve eklemek istediğiniz baharatları da ekleyerek işlemini tamamlayın. Uzun bekleme süresine ihtiyaç duymayan bonfile et pişmeye hazır olacaktır.

Pirzola Et Nasıl Marine Edilir?

Pirzola et marine konusunda en çok dikkat edilmesi gereken et türüdür. Her şeyden önce yine sizin damak zevkinize bağlı olarak bir baharat karışımı yaparak işe başlayın.

Bu karışımı güzelce harmanladıktan sonra yoğurtla bu karışımı bir araya getirmek yapacağınız en isabetli adım olacak. En son adım olarak da pirzola eti bu lezzetli karışımla birleştirmek olacak. Buzdolabında en az 2-3 saat beklettikten sonra dinlenen pirzolanız pişmeye hazır hale getirecektir.

Et marine etmede bilmemiz gereken püf noktalar

Kullanacağınız et için marinasyona gerek olup olmadığı o etin sertliğine ve hedeflediğiniz tat ve dokuya bağlıdır. Pirzola, t-bone, antrikot, kaburga gibi yağlı dokulu ve özel tadlı et kesimleri genelde marine edilmeden tüketilir. Kontrfile, döş, gerdan gibi daha sert etler ise kesinlikle marinasyona ihtiyaç duyar.  Biftek ve bonfile marine edilerek de marinasyon yapılmadan da pişirilebilir.

Marinasyon için kullandığınız sosu kesinlikle başka bir yemekte kullanmayın. Çünkü çiğ etten sosa geçen bakteriler zehirlenme riski yaşatabilir.

Et yumuşatmak için eti dövdürmek son derece yanlıştır. Bu yöntemde etin dokusu ısı gördüğünde tekrar sertleşir, marine sosu etin içerisine işlemez, pişen et kuru ve tatsız olur.

Eti marine etmede yoğurt, soğan suyu ve süt kullanabiliriz. Bunların içerisindeki asit etin sert dokusunu parçalayarak ete lezzet katar.

Etinizi marinasyonda ne kadar uzun süre dinlendirirseniz lezzeti o kadar artacaktır. En ideal süre ise 24 saattir.